31.01.12

Tirsdag (948).

Morgenvægt:
64,9 kg. 

Træning 1:
10,4 km á 5.24 min/km.
Løb med Anne Mette Kleis-Kristoffersen og Ulla Binderup Jacobsen*. En tur rundt om Søndersø m.m. i jævnt tempo. Stadig træt og uoplagt. Men heldigvis allerede en vis "normalisering" i min achillessene igen. 

Træning 2:
Diverse styrketræning. 

*Ulla Binderup Jacobsen må også lige have en uddybende beskrivelse til gode sammen med Frederik Kapper, Ditte Bang Skovgaard-Hansen og Søren Fly-Hansen, som jeg i forvejen "skylder" for. De skal nok komme; der er heldigvis godt stof at bidrage med på dem alle ;-)

30.01.12

Mandag (947).

Morgenvægt:
63,6 kg.

Træning 1:
5,8 km á 5.30 min/km.
Det ebber stille og roligt ud med opbakningen til SIK/Team Viborgs U15 løbetræning. Idag mødte der kun en enkelt pige + 6 voksne op, så det blev bare til en rolig luntetur om Søndersø i stedet for de sædvanlige spurt- og intervalserier. 

Jeg har været TRÆT idag ovenpå gårsdagens 15 km konkurrence. Rigtig træt.... Og meget ØM i min højre achillessene, som trods en generelt bedret tilstand stadig ikke bryder sig om race i konkurrencesko :-(

Perfekt med en stille og rolige tur. Blev både friskere og mindre øm. Ren trylleri ;-)

Refleksion:
Overvejer lidt justering og finpudsning af forskellige småting i min forberedelse frem mod Rotterdam, samt har forholdt mig til et par bestående forhold:

- Jeg har løbet 11 uger i træk nu med konstant træning mellem 100-115 km/uge, og har i princippet 8 uger mere tilbage af samme slags, inden jeg skal igang med de sidste 3 ugers nedtrapning. Overvejer dog meget at lægge en enkelt noget kortere uge ind i forløbet - evt. allerede indeværende uge - for lige at give kroppen en rigtig god slapper og bryde monotonien.

- Jeg har løbet en del ugentlige intervaller i 3.20-3.25 min/km á samlet 6-8 km pr. gang. Finder det rigtig hyggeligt, fordi det er noget, vi kan samle bred opbakning omkring og derfor ofte løber i pænt store grupper. Men jeg har lyst til noget andet nu, kan jeg mærke. Det har jo aldrig været mig med en fast intervalrutine, og jeg tror måske, jeg starter med at springe nogle uger over, og vil så ellers finde på nogle nye sammensætninger. 

- Jeg skal have gang i nogle flere lange enkeltture. Har kun løbet en enkelt siden nytår, men skal have lidt flere, tror jeg. Glæder mig, for de lange ture ender jo meget ofte med at blive totalt fede ture :-)

- I løbet af 3-4 uger vil jeg gerne have gang i lidt cykeltræning igen. Bare små ture af 30-60 minutter ca. hveranden dag. Det kørte faktisk rigtig godt i efteråret, da jeg kombinerede de to ting, så det skal prøves igen. Også selv om det bliver lidt koldere end dengang. Men det går nok :-)

- Mit ugepensum kommer rent løbemæssigt til at forblive i omegnen af 100-115 km/uge. Havde kort overvejet, om jeg skulle forsøge mig med lidt mere, men har besluttet at tro på værdien af at holde mig frisk og ikke overtrænet, og så ellers hente den sidste udholdenhed fra al den gamle træning, jeg har præsteret gennem et helt liv. Den kaster forhåbentlig stadig lidt renter af sig. Det tror jeg på ;-)

- Min vægt udvikler sig i øvrigt i den rigtige retning lidt hurtigere end forventet. Har stukket en lige linie ud, fra da jeg bestemte mig for at klemme den et par kilo ned fra 65 til 63, målt på ugebasis, og p.t. er jeg vel i omegnen af et halvt kilo foran planen. Helt perfekt :-)

- Fortsatte forsøg på at blive klogere på, hvad jeg kan tolke ovenpå gårsdagens indsats i Aalborg, har ikke ført nyt med sig. Og gør det næppe heller. Jeg vender derfor tanker og blik mod den helt generelle tro, jeg har på, at det jeg er i gang med, kommer til at virke, som jeg håber og føler mig overbevist om. Det ér den helt rigtige plan, jeg følger. Jeg har jo selv lagt den ;-)

29.01.12

Søndag (946).

Morgenvægt:
64,2 kg. 

Træning 1:
7,4 km opvarmning á 5.15 min/km.
15 km konkurrence á 3.27 min/km = 51.50 min. 
2,4 km afjogning á 5.51 min/km.
I alt 24,8 km.

I alt 107,6 km denne uge. 

Hmm.... sidder med en underlig fornemmelse, og er i tvivl, om jeg skal være tilfreds med min præstation idag. De 51.50 min. er jo langt fra min tidsmålsætning omkring de 50.30 min. Og endda også væsentlig langsommere end de mellemtider på omkring 51.05-51.10, som jeg senest har haft ved 15k på ½ marathon i både Vejle og Herning.

Undskyldningerne for, hvorfor det ikke kunne lade sig gøre at løbe så stærkt som under andre forhold, kan dog sagtens listes op: Det var koldt, det var blæsende, der lå sne på ruten, det var glat i svingene, og der kom endda også lidt snenedbør, mens vi løb. Alt sammen naturligvis på ingen måde optimalt. Men på den anden side; hvor meget kan man reelt give det skylden for? Det er svært at sige. De bedste herreløbere kom i mål lige omkring de 47 minutter rent. Under optimale betingelser burde flere af dem kunne løbe tæt på 46 rent, og nogle af dem endda også helt ned på 45.00-45.30. Men lidt atypisk var de en større gruppe på 6 løbere, som fulgtes helt til den aller sidste kilometer, og jeg ved faktisk ikke, om en del af den langsomme vindertid m.fl. derfor også kan skyldes, at der gik taktik i den?

Udover at kigge på vind og vejr, kan jeg også kigge på mit gps-ur. Under normale omstændigheder vil der måske være et sted mellem 100-200 meters ekstra afvigelse på en gadeløbsrute á 15k, som den vi løb idag, når der vel at mærke ikke er problemer med høje træer eller bygninger på ruten. Og det var der ikke idag. Men alligevel sagde uret hele 15,36 km for mit vedkommende, og for Lars Vels's vedkommende endda over 15,4 km!? Det er pænt til den høje ende med afvigelse, synes jeg. Selv om mit helt klare udgangspunkt alligevel også er, at jeg tror på opmålingen. Men hvad havde andre på deres ure? Det kunne være rart at høre. 

Mine gps-mellemtider blev i øvrigt som følger (afrundet):
3.19-3.19-3.14-3.24-3.16-3.24-3.22-3.24-3.23-3.24-3.17-3.23-3.25-3.31-3.32-1.14
Sidstnævnte mellemtid er for de overskydende 357 meter.

Endelig kan jeg også skæve til diverse konkurrenter, som jo også var min oprindelige tanke, da det blev åbenbart, at vejret vil blive barskt. Og idag tabte jeg f.eks. til Lars Vels, som løb 51.08, mens jeg til gengæld slog Christian Kapper, der løb 52.16. Sidstnævnte dog med mavekneb undervejs, så hvad var evt. hans reelle præstationsniveau? 

Summasummarum; det er desværre ikke sådan lige at konkludere, hvad jeg kan tolke på dagens resultat. Min egen fornemmelse var et fair godt løb, uden at det dog var fremragende. Gik lidt kold, da jeg tabte kontakten til en gruppe de sidste 2-3 km, hvilket også ses af mellemtiderne.

Og når jeg i øvrigt er helt færdig med alt ovennævnte, så er der jo lige det pokkers problem med hele analysen, at blandt mine egne klubkammerater løb både Frederik Kapper med 16.12 for 5k hos ungdommerne og Sanni Pedersen og Ulla Binderup Jacobsen med h.h.v. 39.06 og 39.26 for 10k hos kvinderne jo super gode tider med PR'er. Og hvor er vi så henne? Var de tre i virkeligheden bare endnu bedre? ;-)

Ét positivt udbytte skal dog fremhæves: Jeg blev. nr. 3 blandt veteranerne! Dejligt, trods manglende sejrsskammel, sprudelwasser og kyssepiger ;-)


Dagens samlede resultater kan ses her. Find dem under 3. runde - Aalborg Øst.

Og så tror jeg ellers bare, jeg runder dagens update af med et link til sidst, jeg løb 15k i Aalborg. Lidt selvfed må man gerne være, når man er en gammel tosse som mig ;-)

28.01.12

Lørdag (945).

Morgenvægt:
63,9 kg. 

Træning 1:
6 km á 5.00 min/km. 
Løb med Per Andreasen; en god gammel ven og tidligere rigtig god løber, oprindeligt her fra byen, men nu bosat i København. Jævnt tempo på en ren asfalttur.

Lækkker oksemørbrad med diverse garniture, et halvt glas rødvin, hjemmelavet is og chokoladekage, samt diverse snolder og lidt chips. Så er krigeren klar til kamp. Slaget skal slåes imorgen => 15k i Ålborg!

27.01.12

Fredag (944).

Morgenvægt:
63,7 kg. 

Træning 1:
8 km á 5.00 min/km.
Løb med Anne Mette*. En tur rundt om Søndersø m.m. i jævnt tempo.

I overmorgen gælder det som tidligere nævnt 15 km gade-/landevejsløb i DAF's vinterturnering i Aalborg. En distance, jeg traditionelt har haft stor glæde af deltage på, både fordi den ofte har ligget rigtig godt til mig, og fordi den er meget brugbar i målingen af, hvor en marathonløber befinder sig rent formmæssigt. Forleden angav jeg min tidsmæssige målsætning til at være 50.30 min. eller hurtigere, under forudsætning af optimale omstændigheder vejr- og rutemæssigt. Og netop det med vejret tegner interessant. Herrernes løb afvikles kl. 14.40, og seneste vejrmelding fra DMI siger 1-2 graders frost, 12-14 sekundmeter vind, og snevejr. Altså et vejr for rigtige mænd! Jeg glæder mig til et barskt og spændende race, men er indstillet på, at det med tiderne måske ikke bliver helt målbart. Og derfor, at det nok en gang i særlig grad vil vise sig relevant at bruge udvalgte konkurrenter som pejlemærker. Her fra byen deltager bl.a. Christian Kapper og Lars Vels, så jeg behøver heldigvis ikke søge længe for at finde nogle, jeg kan sammenligne mig med. Dagsordnen er nærmest allerede sat; det bli'r en dag, hvor jeg vil kigge efter andre. Og andre kigger efter mig ;-)

*Der er ingen genvej til succes! Anne Mette starter dagens løbetur med først 2 minutters "planke" efterfulgt af 3 minutter. Så' man godt begyndt :-)

26.01.12

Torsdag (943).

Morgenvægt:
64,1 kg. 

Træning 1:
12 km á 5.46 min/km. 
Løb med Anne + lidt selv. En tur rundt om Søndersø m.m. i jævnt tempo. Tunge ben, men dejligt med god medvind flere steder :-)

Café Noir ..... ahhhh, verdensklasse ;-)

25.01.12

Onsdag (942).

Morgenvægt:
63,6 kg. 

Træning 1:
8,1 km á 4.00-6.00 min/km.
Løb med SIK/Team Viborgs U15 piger. Frem og tilbage på stien langs Søndersø. 

Træning 2:
Diverse styrketræning. 

Mærkede et jag øverst oppe i højre lægmuskel igen idag. På den ubehagelige måde lige som i sidste uge. Pudsigt nok endnu en gang, mens jeg bare gik, efter jeg var færdig med at løbe. Sidste gang forsvandt den efterfølgende ømhed dog i løbet af 4-5 dage, og da jeg f.eks. igår løb 3 km hurtigt m.m., mærkede jeg intet. Men noget er selvfølgelig ikke helt tip-top. Så dobbelt godt, at jeg alligevel har planlagt kort og roligt løb resten af ugen indtil 15 km race på søndag. 

Nogle gange glemmer jeg i øvrigt helt, at jeg er blevet veteran. Både til træning, og når jeg skal ud at løbe konkurrencer. Men rent faktisk kan der jo være ret spændende placeringskampe i vente ved flere kommende lejligheder; både på søndag i Aalborg, og i Rotterdam til april. Ku' da være meget sjovt med noget top 1-2-3 resultat, champagnesprøjt, trompetfanfare, kyssepiger og paparazzis etc.

- Drømme er, så vidt jeg ved, endnu ganske toldfri ;-)

24.01.12

Tirsdag (941).

Morgenvægt:
63,9 kg. 

Træning 1:
6,5 km á 4.50 min/km. 
Løb med Mogens Jensen. En fin lille tur ud gennem Undallslundskoven i jævnt tempo. Klart frostvejr. Smukt og dejligt. Snak om både uendeligt stort ... og småt. Going with the flow...

Træning 2:
6,1 km opvarmning á 4.53 min/km.
3,0 km á 3.19,6 min/km = 9.58,9 min.
4,4 km afjogning á 4.51 min/km.
I alt 13,5 km. 
Løb med Frederik Kapper*. Skulle have løbet en hel Søndersø, men blev svagpisser efter de 3 km. Uden nummer på har jeg bare aldrig været særlig god til tempoløb, og bliver det vist ej heller nogensinde. Ret heldigt dog, det ikke er omvendt ;-)
16-årige Frederik løb naturligvis hele søen i 19.05 = præcis 3.20 min/km. Godkendt, unge mand! Du er vist back in business :-)

Træning 3:
3,7 km opvarmning á 5.30 min/km.
3*2.000 meter á 7.57,1 - 7.58,0 - 7.38,9 min. med 400 meter mellemjog.
1*1.000 meter á 3.19,7 min.
1,0 km afjogning á 5.48 min/km.
I alt 12,7 km
Løb 2.000 meter med pigerne og 1.000 meter med drengene. 
Ingen kage i aften? Skandale!! ;-)

Alt i alt en fair god dag med 3 træningsture og samlet 32,7 km. Det kan godt være, jeg ikke længere kan løbe så stærkt. Men jeg kan stadig løbe rimelig langt, længe og halvstærkt. Hvad pokker kan man dog bare bruge dét til? Nå-ja..... marathon ;-)

*Frederik Kapper må have nærmere præsentation til gode lige som et par andre træningskammerater fra de foregående dage. Men det skal nok komme :-)

På søndag er der 15 km i Aalborg som en del af DAF's vinterturnering. Hvis vind og vejr tillader det, håber jeg på et godt løb, hvor resultatet vil være velegnet til at smide på vægtskålen og lade indgå i vurderingen af, hvorvidt det går, som jeg håber, med udviklingen af min form. Trækker jeg en lige linie mellem dét, jeg præsterede i Herning til Nytårs ½ Marathon og så de 2:29:30, jeg gerne vi løbe i Rotterdam den 15/4, så skal jeg på søndag løbe de 15 km på 50.30, for at være lige præcis på rette kurs. Kan jeg til gengæld løbe 50.00 rent (eller lige under), vil det betyde, at jeg allerede nu ér i den form, der skal til for at løbe 2:29.30. Det ville naturligvis være luksus :-) Men i praksis er det dog de 50.30, der er målet. Og alt naturligvis under forudsætning af optimale forhold. Resten af ugen står den nu på restitutionsløb. Som næsten altid ;-)

23.01.12

Mandag (940).

Morgenvægt:
64,2 kg. 

Træning 1:
12 km á 5.04 min/km.
Løb med Anne Mette Kleis-Kristoffersen og Chris Fischer. Blandet asfalt og grus; Søndersø, banestien m.m. i jævnt tempo. Mødte Søren Fly-Hansen* og havde ham med det meste af turen. Hyggeligt :-)

Træning 2:
4 km á 4.00-6.30 min/km.
Løb med SIK/Team Viborg's U15 piger. Frem og tilbage langs Søndersø. Deltog dog ikke selv i deres spurt- og intervalserier.

*Såvel Søren Fly-Hansen idag som Ditte Bang Skovgaard-Hansen igår har i øvrigt hver sin lille omtale til gode til én af de næste dage. Fedt, når spændende blog-stof hober sig op, hastigere end jeg kan nå at følge med til ;-)

I december omtalte jeg, at jeg var blevet interviewet og fotograferet til et magasin. Der er tale om dét, der tidligere har været kendt som Marathon Travel Clubs "Marathon-Avis", men som fremover kommer til at hedde "LØBERavisen". Avisen er nu på gaden, og der er faktisk kommet en ganske fin, lille artikel ud af anstrengelserne, synes jeg selv. Klik på linket og bladr frem til side 25, når PDF'en er downloadet. Efter endt læsning kan man så bladre tilbage til side 21, for sørme om ikke også, linselusen dér har fået sig sneget med på et billede, som stammer fra, da Anne Mette og jeg var på vej over målstregen til hendes marathon "comeback" i Amsterdam 2009. Jow-jow, én gang mega-star, altid mega-star ;-)

22.01.12

Søndag (939).

Morgenvægt:
65,0 kg.

Træning 1:
10 km á 5.14 min/km. 
Løb med Anne Mette Kleis-Kristoffersen og Ditte Bang Skovgaard-Hansen. En rolig tur i jævnt tempo, næsten to gange rundt om Søndersø. 

I alt 101,0 km denne uge.

Mit projekt med beskæring af hælkapper fortsætter. Jeg er nu ikke længere i tvivl om, at det i hvert fald er godt for min achillessene, hvis jeg fjerner et stykke af den hårde, indre plastichælkappe i mine sko. Presset ind på slimsækkene bliver markant mindre, og jeg har ikke været så øm i dem, siden jeg forsøgte mig med de første sko. Og ved kun at fjerne et stykke af hælkappen i en delvis rundbeskæring, midterst bagpå, føler jeg stadig, at det meste af den sideværts stabilitet, som hælkappen er med til at sikre, bevares. P.t. har jeg foretaget indgreb i 2 par konkurrencesko og 5 par træningssko, hvoraf seneste indgreb kan ses illustreret i billedeserie herunder. Klik på billederne for at se dem i forstørret udgave:

21.01.12

Lørdag (938).

Morgenvægt:
64,7 kg.

Træning 1:
14 km á 5.45 min/km.
Løb med Anne. En fin morgen-/formiddagstur rundt om Søndersø tur/retur i jævnt tempo. Mødte Gert Jacobsen og fik en hyggelig sludder :-)

Efter tre dage med løbeture i sko med delvis bortopererede plastichælkapper synes modellen at være brugbar. Der er tydeligt et mindre tryk ind på slimsækkene nederst/bagest på achillessenen og mindre irritation efterfølgende. Spændende, om fornemmelsen varer ved.

Intet er dog bare nogensinde perfekt. Samtidig med en god oplevelse for min achillessene fik jeg nemlig forleden - bare ved at gå rundt herhjemme - et skarpt stik ind øverst i samme lægmuskel. Lidt som en lille muskelsprængning/-forstrækning, der føltes mere ubehageligt end normalt. Nu har det stukket, murret, været spændt og ømt i tre dage og er ikke helt rart. Så jeg lister afsted med største forsigtighed og lader hver dag arbejde positivt for mig. Tror jeg ;-)

Tilbageblik: Lørdag, den 21. januar 1989 - under forberedelse til mit første Rotterdam Marathon - løb jeg en 25,6 km tur i 4.14,9 min/km sammen med bl.a. klubbens nuværende/mangeårige formand, Erland Erlandsen*. Forleden mødte Anne og jeg ham - som så mange gange før - som trofast træner/temposætter for Avis Maratons 7.30 eller 8.00 min/km gruppe. Men han hár så sandelig også været letbenet engang!

*Erland Erlandsen mødte jeg første gang i sommeren 1987, og han har siden lært mig mange gode ting! Dengang tog han fat i mig efter et have bemærket mit navn i 3-4 forskellige resultatlister hen over sommeren, og foreslog mig at begynde at løbe med atletikklubben. Jeg var netop stoppet efter mange år med cykling, men følte det straks nyt, spændende og motiverende at blive indlemmet i en ny forening og et attraktivt træningsmiljø, som Erland også selv var en del af. Erland kunne dengang løbe Søndersø på godt 19 minutter, 10 km omkring de 34 minutter og marathon pænt under 3 timer. Foruden, at der vist nok også var et eller andet med, at han faktisk også kunne løbe en rigtig god 100 meter. Eller husker jeg forkert? Erland er bornholmer, hvilket han aldrig lægger skjul på, og en super dejlig personlighed, som når man får lov til at lære ham at kende ham under det nogle gange lidt drevne ydre, rummer ufattelig megen interessant intellekt, tankevirksomhed, visioner, ambitioner, følsomhed, vedholdenhed, interesse for andre end sig selv, arbejdsomhed og fællesskabsengagement. Og så er han én, man kan få/have en forståelse med, uden at der behøver sættes mange ord på. Sådan har jeg det i hvert fald. Og tror et eller andet sted, det er gensidigt. Som nævnt ovenfor, har Erland lært mig mange ting. Han tog mig "i hånden" op til Hamburg Marathon i 1988 og lærte mig at træne/disponere ordentligt, hvilket blev til et fint parløb på dagen, hvor han løb 2:47 og jég 2:43 = dengang PR til os begge :-) Sidenhen løb vi sammen nok en gang i Berlin, og selv om Erland stadig forbedrede sig med nogle minutter, meddelte han mig dérefter, at nu var der vist ingen grund til, at jeg ventede på ham længere. Dog blev det heldigvis også i de følgende år til flere fælles ture ud i verden, således bl.a. til mit første Rotterdam Marathon, og også i 1990 på en meget spændende tur til Marokko, hvor vi løb Marrakech Marathon og havde en hel uges ophold og mange sjove historier at huske tilbage på dérfra. Af andre gode ting har Erland bl.a. lært mig, at selv dén, der nogle gange starter meget sent med et projekt, og ikke nødvendigvis har alle planer ude af hovedet og nede på et stykke papir, alligevel godt kan få rigtig god succes med slutproduktet. Den lære husker jeg jævnligt på ;-) Ellers er Erland bare en god ven at have - lidt på distancen er det sædvanligvis, men dog alligevel - og så er han / og har været gennem flere årtier et umådeligt stort aktiv for Viborg Atletik & Motion. Erland har haft store såvel som små fingre med i alt, og uden ham ville der helt sikkert være mange af de ting, foreningen idag har opnået, som endnu kun havde været i vente...

20.01.12

Fredag (937).

Morgenvægt:
64,1 kg.

Træning 1:
10 km á 5.01 min/km.
Løb med Anne Mette Kleis-Kristoffersen og Chris Fischer. En fin tur omkring Søndersø m.m. i jævnt tempo.

Træning 2:
Diverse styrketræning.

19.01.12

Torsdag (936).

Morgenvægt:
64,9 kg.

Træning 1:
6,9 km á 5.00-5.10 min/km.
Løb med Anne Mette. Rundt om Søndersø m.m. i jævnt tempo (uden ur).

Træning 2:
15,8 km á 5.34 min/km.
Løb en tur rundt om Søndersø med Avis Maraton* + sammen med Anne tur/retur. Varieret tempo fra 4.25-6.15 min/km.

Maven stort set i topform igen :-)

*Avis Maraton er det helt fantastiske træningskoncept, vi udviklede i Viborg tilbage i år 2000, og som sidenhen er eksporteret til det meste af Danmark med kæmpe succes; under mange forskellige navne. Der er tale om et bredde-koncept i ordets bedste betydning. Her trænes både efter forskellige programmer rent distancemæssigt og i mange forskellige tempogrupper, lige fra sub-5.00 min/km til 8.00 min/km, og altid med støtte fra et usandsynligt stort hjælper-/trænerkorps, som aldrig lader nogle alene, og styrer, at der altid bliver trænet både længde og hastighed præcis som aftalt. Læs meget mere om Viborgs Avis Maraton koncept og træning her.

18.01.12

Onsdag (935).

Morgenvægt:
65,1 kg.

Træning 1:
6,7 km á 3.10-6.30 min/km.
Incl. 4*180 meter á 34-36 sek. 
Løb med SIK/Team Viborgs U15 piger. Frem og tilbage på asfaltstien langs Søndersø.

Min mave har været dårlig og rumlet og regeret lige siden igår aftes. Har ført til nogen afmatning rent energimæsssigt. Men heldigvis på en dag, der i forvejen var planlagt til at være kort, og derfor stort set uden betydning.

Stopper med NSAID igen efter en uges kur. Smerterne i min achillessene (slimsækkene over/under) har været tydeligt mindre gennem kuren, men i bund og grund tror jeg dog ikke, det har ført nogen varig bedring med sig, og derfor heller ikke, at medicinering er vejen videre. Idag har jeg så forsøgt mig som en anden kirurg med skalpel og fingersnilde for at fjerne dele af den indbyggede plastic-hælkappe i 3 par forskellige sko. Jeg har en tese om, at hvis jeg på den måde kan aflaste trykket udefra og ind på hælbenet/achillsessenen/slimsækkene, så vil dét måske føre til en bedring. Førstehåndsindtrykket er i hvert fald positivt. Så nu løber jeg nogle ture i disse sko. Og føles det okay, foretager jeg samme operative indgreb i resten af skoparken ;-)

17.01.12

Tirsdag (934).

Morgenvægt:
66,1 kg.

Træning 1:
5.3 km á 5.17 min/km.
Løb selv. En fin, lille restitutionstur ud gennem Undallslundskoven. Jævnt tempo.

Træning 2:
Diverse styrketræning.

Træning 3:
5,8 km opvarmning á 5.13 min/km.
8*1.000 meter á 3.20,8 - 3.19,9 - 3.20,2 - 3.19,7 - 3.19,4 - 3.20,2 - 3.30,3 - 3.29,3
De første 6 stk. løbet med Christian Kapper, Morten Poulsen og Dennis Lybæk Hansen*. De sidste 2 stk. løbet med Søren Graversen. Alle m/mellemjog á 200 meter. 
3,2 km afjogning á 5.43 min/km. 
I alt 18,4 km.

Løb intervallerne med den sædvanlige tirsdagsflok. Trak føringen af "Gruppe II" på de første 6 stk. og ville egentlig have nøjes med det. Men selskabet i "Gruppe III" lokkede, og så blev det lige til yderligere 2 stk. :-) Bortset fra en rumlende mave hele vejen var jeg relativ frisk. Så super fint :-)

Efter intervallerne var der dejlige, hjemmebagte muffins fra Kappers kone, Trine, og ditto trøfler fra Dennis's kone, Rikke. Mums :-)

*Dennis Lybæk Hansen! Den største, stædigste og mest insisterende fighter, jeg nogensinde har kendt som løber. Ganske enkelt, og uden at nogen anden når op på hans side! Hvilket ikke siger så lidt, taget i betragtning, hvor mange år, jeg har været med i gamet, og hvor mange forskellige stærke/seje løbere, jeg har mødt på min vej. Dennis mødte jeg første gang midt i 90'erne, hvor han som ganske ung dukkede op og begyndte at løbe med i den flok, Jørgen Gamborg og jeg havde omkring os. Bestemt ikke født med nogen (løbemæssig) guldske i munden, kan man vist godt sige om Dennis, uden at han bliver stødt af den grund, og déngang heller ikke på nogen måde som den slankeste i flokken ;-) Men til gengæld med et gåpåmod uden lige og en udvikling som gennem de næste 10 år bare stille og roligt blev til mere og mere; både i takt med at topmaven forsvandt, og med at uendeligt mange intervaller og anden god træning kom i bogen. Mange gode PR'er er det blevet til gennem årene; bl.a. 10 km på 31-et-eller-andet og ½ marathon på 1:09-et-eller-andet. Men mon ikke Dennis aller bedst husker 2007, hvor det som en helt særlig forløsning ovenpå mange års indsats endelig blev til en sejr i det lokale Søndersøløb? Det tror jeg, for som tidligere nævnt er der bare et eller andet med det løb, som overgår alt andet. Når først man står på den liste, så står man der for altid, og enhver der ved noget om løb i Viborg og omegn, husker, anerkender og misunder at man står der. Fordi det er så stort :-) Respekt nok engang, Dennis, for din fantastiske, misundelsesværdige fighterånd, og for dit behagelige, ydmyge væsen på trods af alt det flotte, du sagtens kunne rende rundt og flotte dig af. Som sagt allerede om flere andre fra vort dejlige løbemiljø i byen, er du OGSÅ et aktiv, vi ville være meget kede af at skulle være foruden. Fedt, at du stadig er med, og at du altid ofrer dig så forbilledligt dyrt. Det kan mange lære af :-)

PS: Nå-ja ..... "Gruppe I" ..... idag var det så bare Chris Fischer, som løb 4*2.000 meter á 6.09 - 6.15 - 6.07 - 6.04. Irriterende! Asocialt! Ukollegialt! Blæret! Og pissesejt! Bare det var mig ;-)

16.01.12

Mandag (933).

Morgenvægt:
65,9 kg.

Træning 1:
8,8 km á 5.03 min/km.
Løb med Anne Mette. En stille og rolig tur rundt om Søndersø m.m. Jævnt tempo. 

Træning 2:
5,1 km á 3.11-6.00 min/km.
Incl. 4*180 meter á 33, 36, 36 og 34 sek. 
Løb med SIK/Team Viborgs U15 piger. Frem og tilbage på asfaltstien langs Søndersø.

Imorgen står den på intervaltræning med hele tirsdagsbanden. Siden Nytårs ½ Marathon har jeg dog været lidt vissen på det her med fart; både fysisk og gide-mæssigt, og da jeg alligevel ikke tror specielt meget på værdien af at ræse afsted (bortset fra den sociale), bli'r det meget tænkeligt tøserne, jeg slår selskab med. Eller med en gruppe II hos drengene, hvis der kunne være interesse for en sådan. Vigtigst for min plan er bare, at jeg får en fair god portion kilometer.

15.01.12

Søndag (932).

Morgenvægt:
66,7 kg.

Træning 1:
6,1 km á 5.18 min/km.
Løb selv. En dejlig, fin lille tur ud gennem Undallslundskoven. Frostklart solskin og friske ben :-)

Træning 2:
Diverse styrketræning.

Træning 3:
9,3 km á 5.10 min/km.
Løb med Anne Mette. En tur rundt om Søndersø + lidt ekstra selv forinden. Jævnt tempo.

I alt 115,2 km denne uge. 

Går ud af uge 2 med en rigtig god fornemmelse i kroppen. Der er dage indimellem, hvor alting hænger fantastisk godt sammen, og så er der dage, hvor jeg er træt og uoplagt. Men gennemsnitsniveauet hæves stille og roligt; det mærker jeg tydeligt. Og fedt for dét, for så er det anstrengelserne værd :-)

14.01.12

Lørdag (931).

Morgenvægt:
65,9 kg*.

Træning 1:
31,3 km á 4.46 min/km = 2:29:31 timer**.
Løb med Lars Vels. En tur i jævnt tempo rundt i det Viborgensiske opland på blandet grus og asfalt.

**Specifik træning:
Gennem alle mine år som løber er jeg ofte blevet tudet ørene fulde med gode råd om, hvor vigtigt det er at træne "specifikt" i.f.t. det mål, man arbejder imod. Et råd, jeg imidlertid sjældent har fulgt - og også den dag idag forholder mig skeptisk i.f.t. - fordi jeg i bund og grund finder, at uanset, hvor oplagt, enkelt og besnærende, det lyder, så er det i praksis stort set umuligt at udføre, og ren vildledning (også af én selv), når nogle alligevel tror, at de gør det. Når jeg siger dét, så er det fordi, "specifik træning" i min terminologi betyder noget med, at (alle) omstændighederne skal være de samme. Samme sko, samme tøj, samme rute, samme vejr, samme drikke og spise, samme søvn, samme nedtrapning, samme stressniveau, samme publikumsopbakning, samme hastighed, samme distance, samme alting........ Og i det øjeblik, man vælger at gå på kompromis med bare ét eller flere af alle disse parametre, bli'r det en illusion at bilde sig selv (eller andre) ind, at man har trænet specifikt. Så er ordet anvendt, uden at substansen modsvarer. Og konklusion bliver derfor, at kun ét marathonløb kan være specifik træning til et andet.

Anyway; man skal altid være åben, og uanset at jeg er i opposition til princippet, sker der (formodentlig) ikke noget ved at prøve. Så jeg fik overbevist Lars om, at vi skulle give det et forsøg til dagens træning. Og i erkendelse af, at vi - lige så lidt som alle andre - ikke kunne få alle parametre med på én gang, nåede vi meget hurtigt frem til, at det ALLER vigtigste måtte være sluttiden! Det siger jo nærmest sig selv, at rammer man ikke sluttiden på dagen, så er alt andet temmelig ligegyldigt. Hvem interesserer sig for, hvilken oplevelse man havde med alt det andet, hvis tiden ikke blev god? Nej, vel! Så vi drog afsted og veg kun sjældent fra vores fokus på urets tikken. Mærkede hele vejen - efterhånden som vi nåede tættere og tættere på - motivationen stige ved at fornemme, at det godt kunne lykkes os at realisere målet. Og kunne til slut konstatere, at vi ramte kun h.h.v. ét og tre sekunder skævt af den tid, jeg havde haft i mine tanker fra start; nemlig at løbe i lige præcis 2:29:30 timer. Temmelig imponerende, synes vi selv, når henses til, at vi endnu kun er midt i januar og stadig har hele tre måneder til at optimere indsatsen! Jeg vil sige, at det faktisk godt kan gå hen og blive helt godt! Og måske er det alligevel ikke så tosset endda med specifik træning. Der er i hvert fald visse muligheder i det, må jeg indrømme ;-)

*Vægt:
Det kan godt være lidt sjovt at holde øje med sin vægt før/efter et træningspas som idag. I morges vejede jeg 65,9 kg (lidt mere disse dage p.g.a. NSAID) efter toiletbesøg. Herefter drak jeg ca. 900 gram kaffe/juice og spiste en banan + et lille stykke rugbrød á i alt ca. 100 gram, inden jeg tog ud på løbeturen, hvor jeg således må have vejet ca. 66,9 kg, da jeg tog de første skridt. Undervejs fik jeg hverken vådt eller tørt, men småtissede et par gange og svedte ellers som et svin. Hjemme igen vejede jeg 63,7 kg, og har altså omsat ikke mindre end 3,2 kg på turen! Ca. ét kilo pr. 10 km i form af en lille smule urin, forbrænding af +2000 kcal fedt og kulhydrat m.m., og så ellers en masse sved/vædsketab. Tankevækkende! Og ikke noget at sige til, både Lars og jeg følte os væsentlig lettere og bedre løbende, jo længere turen skred frem ;-)

13.01.12

Fredag (930).

Morgenvægt:
65,4 kg.

Træning 1:
11,5 km á 5.05 min/km.
Løb med Chris Fischer. 2*Søndersø rundt i jævnt tempo. Mødte Gert Jakobsen*, som løb med på 2. omgang. Pænt frisk ben igen. Godt. 

Træning 2:
Diverse styrketræning. 

*Gert Jakobsen! En rutineret herre. Og muligvis den løber i Danmark (i hvert fald i Viborg), som har løbet flest marathon i tider mellem 2:46 og 2:49. Ganske lidt grånet i siderne (lige som jeg selv) er Gert stille og roligt gået hen og blevet, siden jeg først lærte ham at kende perifert for snart 8-10 år siden (?), men dog uden at det på nogen måde endnu kan ses på præstationsevnen! Igen og igen leverer Gert bare helt stabile resultater, når træningen har været passet, og han stiller til start på såvel den halve (PR ca. 1:18) som den hele distance, hvor han med største lethed lægger mangen en ambitiøs ungersvend langt bag sig :-) Meget imponerende, må jeg sige. Et "forbillede", som bl.a. fik undertegnede til at tro på, at det godt kunne lade sig gøre at komme til at løbe pænt stærkt igen, selv efter flere år med svigtende indsats og ikke længere helt så unge ben. Det vidste du sikkert ikke, Gert... men tak for det :-) I øvrigt er Gert bare en rigtig rar fyr, hvor et eller andet gør, at jeg altid bliver så varm om hjertet, når jeg møder ham. En kærlig, nærværende, hjælpsom, ligetil og interesseret person, hvis selskab - om det er til træning eller på en tur et eller andet sted hen for at deltage i løb - altid er godt og berigende. Og en fyr, jeg altid vil ønske det bedste f.s.v.a. de mål, han selv sætter sig. Fordi, jeg mærker, at sådan tænker han også den modsatte vej. Og det er dejligt. Så tak også for dét, Gert :-)

12.01.12

Torsdag (929).

Morgenvægt:
65,1 kg.

Træning 1:
10 km á 5.15 min/km.
Løb selv. En stille og rolig tur rundt i diverse villakvarterer. Træt og uoplagt, men objektivt betragtet nok lige sådan en tur, jeg havde brug for idag.

11.01.12

Onsdag (928).

Morgenvægt:
65,3 kg. 

Træning 1:
10,7 km á 4.55 min/km. 
Løb med Anne Mette Kleis-Kristoffersen og Sanni Pedersen. En tur rundt om Søndersø m.m. i jævnt tempo.

Træning 2:
Diverse styrketræning.

Træning 3:
7,4 km á 3.07-6.00 min/km.
Incl. 4*180 meter á 37,9 - 35,2 - 34,1 - 33,6 sek.
Løb med SIK/Team Viborgs U15/U18 piger; frem og tilbage på asfaltstien v/Søndersø.

Træls højre achillessene* idag. Bryder sig vist ikke specielt godt om alle de her dage med ekstra tempo. Og helt klogt er det jo heller ikke at blive ved... Men i den gode sags tjeneste sætter jeg egne interesser i anden række. Eller gør jeg? ;-)

*Ret beset er det især de to slimsække omkring achillessenen, bag på hælen, det er galt med. For at prøve at lindre/hæmme irritationen, går jeg nu på en NSAID-kur i en uge eller to. Ved godt, der på det seneste er bekendtgjort ny forskning, som anfægter de antagelser, man tidligere har haft f.s.v.a. NSAID's effekt. Men mener dog at have forstået på det hele, at anfægtelsen primært angår effekten på sener; og ikke som her på slimsække. I hvert fald gør jeg forsøget. Så må vi se. Herudover har jeg nu snittet en revne i hælkappen på de fleste af mine sko for at mindske trykket ind på senen. Et gammelt trick, jeg tidligere har haft hæderlig succes med. Endelig løber jeg også med 3-4 mm hælindlæg i mine træningssko. Og så går det hele forhåbentlig til sidst - incl. med hjælpen fra at kunne få lov at pylre lidt ;-)

10.01.12

Tirsdag (927).

Morgenvægt:
64,8 kg. 

Træning 1:
5,8 km opvarmning á 5.05 min/km.
2*1000 meter á 3.20,5 og 3.20,6 + diverse mellemjog.
2,7 km afjogning á 5.10 min/km.
I alt 11,7 km.

Løb med den sædvanlige intervaltrup, men var helt vissen idag, uden saft og kraft til at løbe med fart, og måtte derfor hurtigt give fortabt. Uden tvivl fordi, jeg har løbet diverse halvhurtige småserier både lørdag og igår. Den slags ér der bare ikke energi til i mine små gamle ben. Så kan jeg lære det! Selv om; det vidste jeg jo egentlig godt ;-)

Jeg har tilføjet min blog en ny lille detalje; "Estimeret niveau p.t.". Her vil jeg løbende fra nu og frem til Rotterdam forsøge mig med en opdatering af, hvordan jeg ser mit niveau udvikle sig gradvist. De, der kender mig lidt bedre, ved jo, at jeg altid har fundet stor fornøjelse ved at lave regnestykker, hvor jeg på baggrund af både statistik og eget erfaringsgrundlag forsøger mig med sammenligninger af forskellige løbere og distancer, for herudfra - med jævnligt pænt held - at kunne forudsige kommende præstationer. De indikationer på egen formåen, som jeg vil lægge til grund for mit estimat, vil jeg forsøge at aflæse så objektivt, som det er mig muligt, taget i betragtning, at det er mig selv, det handler om :-) Dagens regnestykke siger et præstationsniveau, på baggrund af hvilket jeg ville kunne løbe marathon på 2.31:29 lige her og nu, hvis det var. Altså mangler jeg stadig at træne mig til en forbedring på ca. 2 minutter, hvis jeg skal være helt sikker på at komme under de 2:30:00.

Og så skal jeg også have husket at få linket til to af mine "konkurrenter"/gode klubkammeraters respektive hjemmesider/blogge, hvor det lige som hos mig er muligt enten på generelt plan eller via daglige opdateringer at følge, hvordan der trænes og præsteres. De to er h.h.v. Chris Fischer og Christian Kapper, som jo begge skal med til Rotterdam. Kig med alle tre steder og lær bl.a., hvordan der - trods sammenlignelige (løbe-)målsætninger - ikke bare er én (rigtig?) måde at gribe tingene an!

09.01.12

Mandag (926).

Morgenvægt:
64,8 kg.

Træning 1:
12 km á 5.08 min/km.
Løb med Anne Mette. 2 * Søndersø i jævnt, afslappende tempo.

Træning 2:
Diverse styrketræning. De af mine sædvanlige øvelser, vi ikke kom igennem igår sammen med Chris.

Træning 3:
5,2 km á 2.47-6.00 min/km.
Incl. 4*180 meter á 37,9 - 35,5 - 34,3 - 29,8 sek. 
Løb med SIK/Team Viborgs U15 og U18 piger. Ca. 30 fremmødte incl. trænere og forældre. Dejligt med fin opbakning. Og endnu engang er jeg temmelig imponeret over, hvor hurtigt sådan nogle unge tøser kan løbe. Prøv lige at se det sidste interval; det er altså 2.47 tempo! Og før denne afsluttende serie har pigerne (exclusiv undertegnede) bl.a. løbet 2*4*30-60 meter i forskellige kombinationer af acceleration/spurt.

Rotterdam-turen falder stille og roligt på plads, bit-by-bit. For nogle uger siden fik jeg jo min startnummerbekræftelse. Og nu er reservationerne af hotelværelser også gået endeligt igennem. Vi (14 løbere, heraf de fleste fra Viborg) skal bo på Hotel Hilton. Intet mindre! Et fint-fint hotel, som i bogstaveligste forstand ligger næsten lige på målstregen, og fra hvilket der kun er 2-600 meter til både nummerafhentning og start. Kan ikke ønske os bedre :-)

Også Anne's (min kæreste) og min "forårs-"marathon er faldet på plads :-) Det bliver Stockholm den 2. juni med Marathon Travel Club. Et løb jeg selv har deltaget i en enkelt gang tidligere (Nr. 6 i 2001 - 2:20:30), og som jeg kun husker for noget positivt. Så glæder mig til at løbe dér igen sammen med Anne.

In between Rotterdam og Stockholm bliver det til Copenhagen Marathon den 20. maj, hvor jeg løber sammen med Anne Mette (min gode løbeveninde). Herfra har jeg jo også de aller bedste minder med mit Danske Mesterskab og sejr i løbet fra 1997. Bli'r faktisk helt underligt at løbe dér igen, for jeg har ikke deltaget i løbet siden.

08.01.12

Søndag (925).

Morgenvægt:
64,8 kg.

Træning 1:
Diverse styrketræning*.

Træning 2:
11,1 km á 4.36 min/km. 
Løb med Torben Kjelde*. En tur rundt om Nørresø/Søndersø i jævnt, men lidt friskere tempo, end jeg plejer. Træls højre achillessene ovenpå spurterne igår :-(

Træning 3:
6 km á 5.20 min/km.
Løb selv. En asfalttur i jævnt tempo. Rart lige at få jogget af ovenpå formiddagens "tempotur" med Kjelde ;-)

I alt 109,4 km i denne uge.

*Chris Fischer havde indbudt til et formiddagsseminar med instruktion i forskellige CSS-øvelser (kerne, styrke & stabilitet) m.m. Hyggelig, god træning med fint fremmøde, som ikke var kede af at demonstrere egen styrke og/eller svaghed ;-) Fedt, når nogle gider ofre tid og engagement på at udbrede, hvad man selv har god erfaring med. Så tak for dét! PS: Havde vildt gode ben idag! Ku' jeg se i spejlene ;-)

Jeg har i øvrigt suppleret min plan frem til Rotterdam med et del-mål. I sidste uge var min gennemsnitlige morgenvægt 65,2 kg. Senest 1. april, skal den være 63,0 kg.

 Klik på billedet for at se en graf over min vægts udvikling siden medio 2009.

*Torben Kjelde! Én af the Grand Old Men i den forstand, at Torben har været med i gamet utrolig mange år. Faktisk er det vel i omegnen af 15-18 år siden - hvis ikke mere - vores veje begyndte at krydse hinanden de første gange. Til Skive-Løbet tror jeg, det var, at Torben og hans bror, Karsten, som begge er fra Mors, begyndte at dukke op midt i 90'erne og indtage placeringer i den forreste ende af klassementet. Sidenhen er der nærmest ikke dét sted i Danmark - når Bornholm undtages - vi ikke har løbet mod hinanden. For MOD hinanden har det været; idet Torben i mange år (efter at være flyttet fra det jyske) løb for Odense Atletik - ja, endda også efter at være flyttet til Viborg - men nu ér han vist endelig kommet dertil, at han er blevet enig med sig selv om, at den gule trøje klæder ham. Og det er vi glade for! Torben er nemlig en utrolig behagelig fyr og godt selskab at have i vort fællesskab. Erfaren, ligetil, disciplineret, hjælpsom, dreven humoristisk, engageret og (næsten) altid frisk på at være med, hvor det sker, er han. Og både med og uden løbesko, har jeg ladet mig fortælle :-) Resultatmæssigt kan jeg ikke helt referere Torbens bedste tider gennem årene, men jeg ved, at hvis han var lidt mere i blærehjørnet, end han er, ville han alligevel kunne dupere (endnu mere end han i forvejen gør) en del af dem, der render rundt og spiller friske idag, med, hvad han har løbet! ;-)
Når Torben ikke selv er ude at æde kilometer, er det en anden tjans i løbeverden, han bestyrer - nemlig som medejer / daglig leder af Runners Corner i Silkeborg. Kig forbi, siger Torben - der er altid kaffe på kanden ... eller noget ;-)

07.01.12

Lørdag (924).

Morgenvægt:
?? kg.
Overnattede i Spjald og havde ikke vægten med. 

Træning 1:
15 km á 5.29 min/km.
Incl. 10 * ca. 100-150 meter á ca. 2.40-3.00 min/km tempo
Løb med Anne og Nicolai (10k). En asfalttur i og omkring Spjald / Vestjylland. 

Træning 2:
Diverse styrketræning. 

På Facebook er iværksat en afstemning om, hvem af os Viborg-relaterede løbere, der kommer først i mål til Rotterdam Marathon. Ikke, at det i bund og grund gi'r nogen mening at stemme om noget, hvor resultatet er givet på forhånd ;-) Men som ren og skær sympatitilkendegivelse er tanken da meget kær. Så sæt et kryds, de af jer, der måtte mene, at det var noget, I havde forstand på :-)

06.01.12

Fredag (923).

Morgenvægt:
65,4 kg.

Træning 1:
20 km á 4.57 min/km.
Løb med Anne Mette. En asfalttur ud ad den nedlagte Herning-bane tur/retur i jævnt tempo. Mødte Søren Lundorff Graversen* og fulgtes med ham de sidste knap 3 km.

*Søren Graversen! One of the Bilton Boys! (red: Hilton, indforstået). Klassens gladeste dreng, som stort set altid er i godt humør, har det dejligste smil på, og er vellidt af alle. Nærværende, interesseret og indlevende i folk omkring sig, og langt fra så selv-iscenesættende som visse andre ;-) Den fineste og mest behagelige fyr, som vi periodevis desværre ser alt for sjældent til vores fælles træninger i byen, ikke mindst fordi, Søren har nogle arbejdstider, der ligger meget på tværs af de flestes. Men når Søren så dukker op, så er alting bare fantastisk! :-) Som løber har Søren endnu kun i forholdsvis beskedent omfang / glimt vist os, hvad han reelt kan. Ikke fordi, der ikke er potentiale i ham, men nok lige så meget, fordi kontinuiteten igennem de ca. 2½ år, jeg har kendt ham, til tider har været lidt svingende, særligt p.g.a. et par ærgerlige skader/uheld, lige hvor det ellers begyndte at tegne bedst. P.t. ser det dog ud til, at alting for alvor begynder at gå op i en højere enhed, og forleden præsterede Søren således en flot ny PR på ½ marathon, da han løb 1:17.33 til Nytårsløbet i Herning. En tid, der giver løfter om meget mere, end vi endnu har set. Og ikke mindst herfra krydses i hvert fald alt, hvad krydses kan for et godt og udbytterigt 2012. Både fordi, der er potentiale til det. og fordi Søren har fortjent det! Ja, og så er der ellers bare endnú en ting at glæde sig over, når jeg igen og igen vender tilbage til marathonløbet i Rotterdam. For her er Søren også med. Heldigvis! Bilton Boys (and Girl) on Tour !! :-)

05.01.12

Torsdag (922).

Morgenvægt:
65,0 kg.

Træning 1:
6 km á 5.37 min/km. 
Løb med Anne. En asfalttur i jævnt tempo. Bedre ben idag, men fint bare med en kort tur dog. Jeg vil stadig helst ikke over de 100-110 km/uge. 

Træning 2:
Diverse styrketræning. Har bestemt mig for i det næste stykke tid kun at lave mit program hver anden dag og så fornemme hen ad vejen, om jeg kan opretholde styrkeniveauet hermed. Kan jeg det, vil jeg være helt tilfreds,  for lige nu synes jeg, det hele hænger ret godt sammen.

04.01.12

Onsdag (921).

Morgenvægt:
64,8 kg.

Træning 1:
12 km á 5.15 min/km.
Løb med Anne Mette. En stille og rolig tur i jævnt tempo på blandet grus/asfalt. Stadig visne ben.

Træning 2:
5,6 km á 3.00-6.00 min/km.
Løb igen med SIK/Team Viborgs U15 og U18 piger. 27 spillere og et pænt antal trænere/forældre var mødt frem. Rigtig sjovt. Og dejligt, at jeg ikke havde skræmt dem helt væk sidste gang :-) Idag løb jeg med på lidt af det trods trætte ben: 4*180 meter á lidt under 3.00 min/km tempo. Respekt for, hvor høj fart sådan nogle tøser rent faktisk skyder! Og stolt over, at Nadia bestemt ikke var én af de bageste. Jysk underdrivelse ;-)

For 23 år siden (1989), da jeg var halvt så gammel som idag, løb jeg Rotterdam Marathon for første gang. Tiden blev da 2:33.44, hvilket var ny PR. Et blik i min gamle træningsdagbog viser, at jeg havde god kontinuitet og sammenhæng i min opbygning frem mod løbet med 80-120 km/uge. Altså stort set samme mængde, som jeg forventer at få nu igen. Men jeg trænede hurtigere, end jeg gør idag. Væsentligt hurtigere! Den 4. januar 1989 løb jeg således en 18,3 km tur på 1:12.15 (3.57 min/km) med 39.06 på de første 10 km. Dagen før dét havde jeg løbet fartleg med 7*4-800 meter, og 2 dage før blev det bl.a. en tur rundt om Søndersø på 20 min. = 3.30 min/km. Hold da op, jeg må have været frisk dengang! Spændende, om jeg idag, med et minut (eller mere) langsommere pr. kilometer til hverdag og væsentlig sjældnere kvalitetstræning alligevel vil formå at løbe samme tid i Rotterdam? ;-)

03.01.12

Tirsdag (920).

Morgenvægt:
65,4 kg.

Træning 1:
Diverse styrketræning.

Træning 2:
23 km á 5.12 min/km
Ingen intervaller idag. Løb i stedet en lang rolig tur (på stangvisne ben) sammen med den sædvanlige tirsdagsgruppe.

Blandt de fremmødte var "Kongen" alias Christian Kapper*, der stod for dagens klart mest underholdende indslag, da han - midt i en let fartlegsserie, som de friskeste af flokken var godt igang med - valgte at smide sig i et sving og tage en rulletur i pløret.

Taget i hurtigt øjesyn viste det sig, at knæet havde ramt en asfaltkant og fået et seriøst skrub, som uden tvivl ville have sendt mangen en ungersvend hjem med bårevogn. En voksen mands sande styrke måles imidlertid ikke på, hvor mange gange, han fældes i kamp, men på hvor mange gange han rejser sig igen. Og Kongen rejste sig! Sagde pyt, og løb som største selvfølge med sin flok de resterende 10 km hjem. At dømme efter de billeder, der kan ses her, kan man så godt blive i lettere i tvivl, om han mon får lov til at komme ud igen allerede imorgen?

*Christian Kapper er i øvrigt en fantastisk person og fremragende løber. Jeg lærte ham for alvor at kende forrige vinter, hvor vi løb tirsdagsintervaller langs Søndersø. En lille "tyk" prop, der kunne løbe stærkt som bare pokker. Irriterende, fordi jeg jo i måling mod ham ikke kunne undskylde mig med, at jeg selv havde et par kilo for meget på sidebenet. Ej heller kunne jeg dække mig ind under min alder, for vi var jo lige gamle .... troede jeg ;-) Til overraskelse for de fleste kan jeg nemlig godt røbe hér, at Kapper rent faktisk er en del yngre, end han ser ud til; nemlig kun lige knap 40 ;-) Så det ér selvfølgelig derfor, når det en sjælden gang lykkes ham at vise mig baghjul! - Nej, pjat! Kapper er såmænd slet og ret bare et gudsbenådet talent, der ikke fornægter sig. Flittig i skoene som de færreste med en ufattelig god evne til at adaptere alt, der bliver trænet såvel som konkurreret, så det bliver til skridt på skridt på skridt i positiv retning. Og for længst slanket væsentligt, så der idag heller ikke slæbes på unødig ballast. Som person er Kapper en god kammerat, intelligent, vidende, kærlig, engageret, målrettet og ... underholdende .... m.m. :-) Et stort aktiv for vort løbemiljø her i byen.

PS: Nå-ja, så er er Kapper jo også én af dem, der vover sig med til Rotterdam i april. Vi bli'r så gode den dag, min ven :-)

02.01.12

Mandag (919).

Morgenvægt:
65,9 kg.

Træning 1:
12,7 km á 5.00-6.00 min/km.
Løb med SIK/Team Viborg's U15 og U18 fodboldpiger, som jeg har påtaget mig opgaven at lave et lille løbeopstartsprogram for / stå for afviklingen af hér efter nytår. Indeholder diverse serier med acceleration, topfart og intervalløb, som jeg dog heldigvis fik snakket mig fra selv at være med i ;-) Flot opbakning hér første gang med 23 piger + et stort antal pårørende. Foruden Nadia som én af pigerne, således tillige hendes mor, far, storebror og papfar = en omgang super hyggelig løbetræning med FODBOLD-spillere!! Hvem havde nogensinde troet dét? ;-)

Ingen styrketræning heller idag. Starter op imorgen! :-)

Lars Vels har i øvrigt meldt sig klar til Rotterdam turen. Det bli'r så godt! Det vil altså sige, at vi i skrivende stund er 4 sikre, som har meldt ud, at vi går efter samme mål - de sub 2:30 - nemlig Lars Vels, Christian Kapper, Chris Fischer og undertegnede. Sammen kan vi mere... det tror jég på! :-)

01.01.12

Søndag (918).

Morgenvægt:
65,3 kg.

Træning 1:
12 km á 5.04 min/km.
Løb med Chris Fischer (og Maise i babyjogger). En asfalttur i jævnt tempo.

I alt 100,4 km i uge 52.

Rigtig træls højre achillessene til at starte med. Men kunne heldigvis løbes varm.

Træt i hele kroppen. Tror, jeg springer styrketræningen over idag også. 

Efterrationaliseringen ovenpå igår har ikke givet anledning til det store nye. Jeg fik en bekræftelse på, at min form er relativ ok, og jeg kan ikke klage. Men omvendt er præstationsniveauet endnu ikke dér, hvor det skal være. Jeg skønner stadig mit realistiske marathon niveau til at ligge i omegnen af 2:31-2:33 p.t., og der er således fortsat en del at arbejde med. Men heldigvis er recepten ret enkel. Jeg skal løbe gennem de næste tre måneder stabilt og kontinuerligt, fastholde et ugegennemsnit omkring de 100 km, deltage i 2-3 udvalgte konkurrencer/testløb, og gerne smide et kilo eller to. Så er den der. Tror jeg på! :-)

Blærehjørnet:
Skulle jeg i et svagt øjeblik mangle støtte til min tro på projektet, hjælper det helt sikkert at skæve til Per Le Fevres nyeste blogopdatering, hvor han har udfærdiget en fin statistik over alle danske mænd under 2:25 på marathon i dette årtusinde. Ta-daaa ;-)

- men hey, jeg har ingen svage øjeblikke .... så statistikken er bare til alle jer andre; Kapper, Vels, Fischer, Bank, og hvem der ellers måtte finde den .... træls ;-)