29.01.12

Søndag (946).

Morgenvægt:
64,2 kg. 

Træning 1:
7,4 km opvarmning á 5.15 min/km.
15 km konkurrence á 3.27 min/km = 51.50 min. 
2,4 km afjogning á 5.51 min/km.
I alt 24,8 km.

I alt 107,6 km denne uge. 

Hmm.... sidder med en underlig fornemmelse, og er i tvivl, om jeg skal være tilfreds med min præstation idag. De 51.50 min. er jo langt fra min tidsmålsætning omkring de 50.30 min. Og endda også væsentlig langsommere end de mellemtider på omkring 51.05-51.10, som jeg senest har haft ved 15k på ½ marathon i både Vejle og Herning.

Undskyldningerne for, hvorfor det ikke kunne lade sig gøre at løbe så stærkt som under andre forhold, kan dog sagtens listes op: Det var koldt, det var blæsende, der lå sne på ruten, det var glat i svingene, og der kom endda også lidt snenedbør, mens vi løb. Alt sammen naturligvis på ingen måde optimalt. Men på den anden side; hvor meget kan man reelt give det skylden for? Det er svært at sige. De bedste herreløbere kom i mål lige omkring de 47 minutter rent. Under optimale betingelser burde flere af dem kunne løbe tæt på 46 rent, og nogle af dem endda også helt ned på 45.00-45.30. Men lidt atypisk var de en større gruppe på 6 løbere, som fulgtes helt til den aller sidste kilometer, og jeg ved faktisk ikke, om en del af den langsomme vindertid m.fl. derfor også kan skyldes, at der gik taktik i den?

Udover at kigge på vind og vejr, kan jeg også kigge på mit gps-ur. Under normale omstændigheder vil der måske være et sted mellem 100-200 meters ekstra afvigelse på en gadeløbsrute á 15k, som den vi løb idag, når der vel at mærke ikke er problemer med høje træer eller bygninger på ruten. Og det var der ikke idag. Men alligevel sagde uret hele 15,36 km for mit vedkommende, og for Lars Vels's vedkommende endda over 15,4 km!? Det er pænt til den høje ende med afvigelse, synes jeg. Selv om mit helt klare udgangspunkt alligevel også er, at jeg tror på opmålingen. Men hvad havde andre på deres ure? Det kunne være rart at høre. 

Mine gps-mellemtider blev i øvrigt som følger (afrundet):
3.19-3.19-3.14-3.24-3.16-3.24-3.22-3.24-3.23-3.24-3.17-3.23-3.25-3.31-3.32-1.14
Sidstnævnte mellemtid er for de overskydende 357 meter.

Endelig kan jeg også skæve til diverse konkurrenter, som jo også var min oprindelige tanke, da det blev åbenbart, at vejret vil blive barskt. Og idag tabte jeg f.eks. til Lars Vels, som løb 51.08, mens jeg til gengæld slog Christian Kapper, der løb 52.16. Sidstnævnte dog med mavekneb undervejs, så hvad var evt. hans reelle præstationsniveau? 

Summasummarum; det er desværre ikke sådan lige at konkludere, hvad jeg kan tolke på dagens resultat. Min egen fornemmelse var et fair godt løb, uden at det dog var fremragende. Gik lidt kold, da jeg tabte kontakten til en gruppe de sidste 2-3 km, hvilket også ses af mellemtiderne.

Og når jeg i øvrigt er helt færdig med alt ovennævnte, så er der jo lige det pokkers problem med hele analysen, at blandt mine egne klubkammerater løb både Frederik Kapper med 16.12 for 5k hos ungdommerne og Sanni Pedersen og Ulla Binderup Jacobsen med h.h.v. 39.06 og 39.26 for 10k hos kvinderne jo super gode tider med PR'er. Og hvor er vi så henne? Var de tre i virkeligheden bare endnu bedre? ;-)

Ét positivt udbytte skal dog fremhæves: Jeg blev. nr. 3 blandt veteranerne! Dejligt, trods manglende sejrsskammel, sprudelwasser og kyssepiger ;-)


Dagens samlede resultater kan ses her. Find dem under 3. runde - Aalborg Øst.

Og så tror jeg ellers bare, jeg runder dagens update af med et link til sidst, jeg løb 15k i Aalborg. Lidt selvfed må man gerne være, når man er en gammel tosse som mig ;-)

9 kommentarer:

  1. Nu må alt det GPS pjat snart stoppe! På denne rute var der mange sving, som kan afvige fra den oprindelige distance. Der er jo ideal linje i et løb, og den er der jo stort set ingen der holder.

    SvarSlet
  2. Jonas, jeg kan godt blive i tvivl, om du forstår min pointe, og/eller læser, hvad jeg skriver...

    Ja, der er ALTID en afvigelse; enten p.g.a. sving, høje træer, høje bygninger etc. - det er banaliteter, som jeg HAR fuldstændig styr på, bare rolig. Også mere end de fleste. Også sådan noget er jeg ret nørdet med. Bare spørg Klaus E., som jeg har haft en super fornøjelse/interessant opmålingstur med engang, hvor det lykkedes mig at være lige så præcis med arbejdet med en gammel cykelcomputer, som han var med sin Jones Counter. Alt udstyr kan bruges, når bare man ved, hvad man gør ;-)

    Men gps-afvigelser er sædvanligvis meget sammenlignelige for mit vedkommende. Ca. 25 meter for en tur rundt om Søndersø (5,72 km), ca. 30 meter på en 400 meter atletikbane, ca. 50 meter på en 10 km, og ca. 100 meter på en ½ marathon. Og så er det vel helt reelt at undre sig, når afvigelsen er væsentlig anderledes end normalt?

    I øvrigt skriver jeg jo ovenfor, at jeg tror på opmålingen, så hvad er det, der skal stoppe?

    SvarSlet
  3. Jeg er godt klar over, at du er ganske nørdet og har ret godt styr på alt det der...

    Det der må stoppe er alt det med at diskutere GPS opmålinger. Jeg hører på det stort set hver gang jeg er til løb, og det irriterer mig lige meget hver gang. Joggede sågar også af med et par stykker som diskuterede deres GPS opmålinger. Jeg er heldigvis ikke selv hoppet med på GPS bølgen, og det er jeg glad for.

    SvarSlet
  4. Kære Jonas, vi lever i et frit land :-) Og hvis jeg f.eks. gerne vil prøve at analysere mig frem til, hvorfor min gps viser mere, end den plejer, herunder om det evt. skyldes, at JEG evt. har løbet mere end 15 km idag, uanset at ruten kun var 15 km, men jeg blot har løbet u-optimalt flere steder undervejs, så er det en analyse, hvis svar har værdi, når jeg regner videre og brugere dagens resultat til at sammenligne, skønne og forudsige på kommende løb. Muligvis forstår nogle ikke værdien heraf. Men jeg gør. Og jeg stopper ikke ;-)

    SvarSlet
  5. Jonas Færch Nielsen30. januar 2012 kl. 14.00

    Hej Søren (og Jonas Berg),

    som du selv nævner ovenfor, var du er ikke den eneste, som undrede dig over GPSafvigelser ift. 3 omgang af VT 15k i går. Vi - i Aalborg Atletik og Motion - undrede os ligeledes over, hvorfor der var så signifikante afvigelser mellem urets distance og DAFs opmåling. Eksempelvis havde jeg selv 15.32 på mit ur, og det samme var stort set gældende for de andre: Jeppe Garde, David Møller, etc.. David forklarede, at DAF for det meste altid laver ruterne længere end de angivne km., hvilket jo er lidt ærgeligt, hvis det er tilfældet - for det betyder jo noget for slutresultatet, hvis man, som du, bruger det til at analysere ud fra :-/

    --
    Jonas

    SvarSlet
  6. I øvrigt en interessant resultatliste du har fundet frem fra de gamle dage, og hvilken legende der smadrede jeg alle sammen :-) Hvis jeg kender ham ret, så åd han jer rådt i et spurtopgør, som jo var hans store force.

    SvarSlet
  7. Fuldstændig korrekt, Jonas ..... Flemming vandt spurten i en gruppe, som faktisk også déngang holdt sammen hele 6 mand frem til den sidste kilometer. Jeg husker, at vores mellemtid ved 14 km var 43.00, og at jeg havde overskud til at løbe en stærk sidste km på 2.50. Men hvad nytter dét, når Flemming Bjerre og Christian Olsen løb h.h.v. 2.44 og 2.46? ;-)

    Dagens mellemtider i øvrigt var h.h.v. 15.05 ved 5 km og 30.34 ved 10 km.

    Jeg havde en rolig uge op til løbet med kun 131 km efter en uge på 212 km, kan jeg se i min gamle træningsdagbog. Ugen efter løb jeg 230 km ;-)

    SvarSlet
  8. Jesper Faurschou 52.23 i ungdomsrækken ;-)

    SvarSlet
  9. I øvrigt bemærkelsesværdigt hvor mange der dengang løb under 50 minutter... Det var tider :) Flemming var kongen. Det eneste han ikke kunne løbe var marathon, men jeg vælger dog alligevel at stole på, at hans træningsprogrammer virker på mig. Han var jo selv bygget mest som mellemdistanceløber (både af stil og kropsbygning). Det er jo ikke fordi han ikke ved, hva der skal til.

    SvarSlet